Życie pod kloszem spowalnia starzenie
8 września 2008, 23:00Niektóre ze zwierząt wykorzystywanych do badań naukowych starzeją się na wolności co najmniej dwukrotnie szybciej, niż w warunkach laboratoryjnych - dowiadujemy się dzięki amerykańskim naukowcom. Odkrycie może mieć istotny wpływ na interpretację wyników wielu eksperymentów.
Olej lniany zabezpiecza przed osteoporozą
24 listopada 2009, 09:50Po badaniach na zwierzętach naukowcy twierdzą, że uzupełnienie diety o olej lniany zmniejsza ryzyko osteoporozy u kobiet, które przeszły menopauzę bądź chorują na cukrzycę (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).
Selerowy wspomagacz pamięci
14 października 2010, 09:02Dieta obfitująca w luteolinę ogranicza związany z wiekiem stan zapalny mózgu oraz będące jego skutkiem deficyty pamięciowe. Przeciwutleniacz, który należy do grupy flawonów i występuje m.in. w selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie czy oregano, hamuje wydzielanie związków prozapalnych (Journal of Nutrition).
Helicobacter pylori wpływa na rozwój cukrzycy typu 2.
15 marca 2012, 11:32Nowe studium naukowców z NYU Langone Medical Center ujawniło, że obecność Helicobacter pylori oznacza podwyższony poziom frakcji hemoglobiny glikowanej HbA1c, która powstaje w wyniku nieenzymatycznego przyłączania glukozy do cząsteczki hemoglobiny. Związek był silniejszy u osób otyłych. Oznacza to, że bakterie, które zazwyczaj kojarzy się z wrzodami i rakiem żołądka, mają też wpływ na rozwój cukrzycy typu 2.
Obniża cholesterol, hamując przy tym dobroczynny wpływ ćwiczeń?
17 maja 2013, 10:46Statyny stosuje się, by obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca u pacjentów z cukrzycą, zespołem metabolicznym lub otyłością. Najnowsze badania zespołu z Uniwersytetu Missouri wykazały jednak, że pewien lek z tej grupy, simwastatyna, hamuje pozytywny wpływ ćwiczeń u dorosłych z nadwagą i otyłością.
Zwierzęce szkodzą, roślinne chronią
29 października 2014, 13:08Zdaniem specjalistów z Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI) sfingolipidy mogą być ważnym elementem łączącym dietę, stan zapalny i nowotwory. Doktor Julie Saba i jej zespół donoszą na łamach Journal of Clinical Investigation, że metabolit sfingolipidów, sfingozyno-1-fosforan (S1P), który jest obecny w produktach żywnościowych ssaków i znajduje się w ludzkich komórkach, może mieć swój udział w zapaleniu okrężnicy, nieswoistym zapaleniu jelit oraz w nowotworze okrężnicy wywołanym stanem zapalnym
Ekoturystyka może szkodzić dzikiej przyrodzie
22 października 2015, 05:28Ekoturystyka to jeden ze sposobów na zachowanie naturalnego środowiska. Turyści płacą za oglądanie dziewiczej przyrody, a pieniądze trafiają na jej ochronę oraz do lokalnych społeczności. W ubiegłym roku obszary chronione na całym świecie zostały odwiedzone przez turystów 8 miliardów razy. Okazuje się jednak, że ekoturystyka... może być szkodliwa dla środowiska
Zakażenie wirusem Zika może wpływać na dorosły mózg
19 sierpnia 2016, 10:29Badania na myszach wykazały, że wirus Zika (ZIKV) może zakażać dorosłe mózgi w rejonach z nerwowymi komórkami progenitorowymi, które odgrywają bardzo ważną rolę w uczeniu i pamięci.
Miasta odnoszą olbrzymie korzyści z drzew
23 sierpnia 2017, 10:21Wartość usług „świadczonych” przez drzewa w największych światowych metropoliach wynosi 500 milionów dolarów rocznie dla każdej z nich. Jak donosi międzynarodowy zespół naukowy na łamach Ecological Modeling, w 10 zbadanych wielkich metropoliach drzewa przynosiły korzyści wyceniane średnio na 35 USD rocznie na mieszkańca.
Już stosunkowo niedługo będzie się można zaszczepić na stres?
7 czerwca 2018, 11:06Szczepienie korzystnymi bakteriami wywiera długofalowy przeciwzapalny wpływ na mózg, sprawiając, że staje się on bardziej odporny na fizyczne i behawioralne skutki stresu.